* WAŻNE:

Dostępny asortyment oraz aktualności mogą różnić się w zależności od kraju. Dlatego wybór języka powiązany jest krajem pobytu przy wyborze strony producenta.

Jeśli wybieresz przeglądanie w języku polskim a przebywasz na terenie Rosji - asortyment podany na stronie może różnić się od dostępnego.

INSTRUCȚIUNI DE LIPIRE A PLĂCILOR DE GIPS CARTON (RIGIPS)

INSTRUCȚIUNI DE LIPIRE A PLĂCILOR DE GIPS CARTON (RIGIPS)

 

  1. Suprafețele suportului pe care vor fi lipite plăcile trebuie să fie durabile, cu procesele de priză încheiate, uscate, fără grăsimi, pelicule vechi de vopsea, praf și granule neaderente de tencuială, și să nu fie afectate de coroziune biologică.
  2. Pentru stabilizarea gradului de absorbție al suportului, trebuie să se aplice pe toată suprafața acestuia Grundul Polimeric Universal ACRYL-PUTZ® GU40 sau Grundul Polimeric de Pătrundere în Adâncime ACRYL-PUTZ® GP41, iar în cazul suprafețelor netede din beton – Grundul de Fond PA 10 FOVEO TECH.
  3. Pregătirea plăcilor de gips-carton ar trebui să înceapă prin debitarea acestora cu 15 mm mai puțin decât înălțimea suprafeței ce va fi placată – pentru a menține un spațiu corespunzător între pardoseală și tavan.
  4. Înainte de a începe lipirea plăcilor trebuie efectuate toate lucrările aferente pardoselii și tencuielii, precum si finalizarea lucrărilor de montaj la instalația electrică. În plăci, trebuie de asemenea, să efectuați toate orificiile pentru prize, întrerupătoare sau lămpi de perete etc.
  5. Pregătiți Ipsosul Adeziv ACRYL-PUTZ® KG3 conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Trebuie să țineți seama, ca masa preparată să fie utilizată în aproximativ 1 oră, iar de fiecare dată prepararea adezivului trebuie efectuată cu ajutorul instrumentelor și recipientelor curate.
  6. Lipirea plăcilor se va efectua la temperaturi cuprinse între +5° C și +30° C, folosind o gletieră din oțel inoxidabil, mistrie sau șpaclu lat.
  7. Aplicați adezivul pe placa de gips-carton sub formă de turte cu o grosime de 2 cm și un diametru de aproximativ 10 cm, la o distanţă de circa 30-40 cm una de cealaltă, iar alte câteva turte vor fi întinse de-a lungul marginii acesteia.
  8. Se va așeza pe perete placa de gips-carton apăsând uşor cu un dreptar cu lungimea de 1 sau 2 m. Se va lăsa spații între plăci de aproximativ 2 mm, între placă și tavan 5 mm, între placă și pardoseală 10 mm. Acest lucru face posibilă libera circulație a aerului, permițând efectuarea prizei corespunzătoare a adezivului.
  9. Pentru obţinerea planeităţii și verticalităţii corespunzătoare, trebuie să folosiți o nivelă cu bule de aer, aplicând-o pe suprafața plăcii. Timpul necesar pentru corectarea poziției plăcii este de până la 10 minute. Următoarea placă trebuie așezată după 15 minute.
  10. Înainte de uscarea completă a ipsosului adeziv, se verifică planeitatea și așezarea plăcilor pe perete. Pentru această operațiune vom avea nevoie de nivelă.
  11. În imediata vecinătate a golurilor ferestrelor, chiuvetelor, coșurilor de fum, etc. mortarul adeziv trebuie aplicat în mod continuu pe întreaga suprafață unde urmează a fi lipită placa.
  12. În cazul suporturilor cu denivelări prea mari, care depășesc 20 mm, se recomandă reducerea denivelărilor folosind straifuri de gips-carton, cu lățimea de 10 cm, lipite în prealabil. Straifurile trebuie lipite pe verticală și pe orizontală, la intervale de 60 cm.
  13. După uscarea completă a adezivului, se poate trece la chituirea rosturilor plăcilor de gips-carton folosind corespunzător:
  • prin metoda fără bandă de armare – Masa de șpaclu ACRYL-PUTZ® MS30 pentru rostuirea plăcilor de gips-carton fără a fi necesară utilizarea benzii de armare.
  • prin metoda cu bandă de hârtie sau de fizelină – Masa de șpaclu ACRYL-PUTZ® ST10 START.