* WAŻNE:

Dostępny asortyment oraz aktualności mogą różnić się w zależności od kraju. Dlatego wybór języka powiązany jest krajem pobytu przy wyborze strony producenta.

Jeśli wybieresz przeglądanie w języku polskim a przebywasz na terenie Rosji - asortyment podany na stronie może różnić się od dostępnego.

INSTRUCȚIUNI DE GLETUIRE

INSTRUCȚIUNI DE GLETUIRE

1. Pregătirea suprafețelor proaspăt tencuite

Maturarea tencuielilor

Maturare

Tencuielile proaspete de var-ciment se gletuiesc după 3-4 săptămâni de când au fost executate. Tencuielile pe bază de ipsos se gletuiesc după 2-3 săptămâni de la executare - acesta fiind timpul necesar pentru procesul de stabilizare al tencuielii şi pentru a lua sfârşit toate reacţiile chimice din interiorul acesteia.

Suporturile friabile sau degradate se vor consolida cu Grundul Polimeric de Pătrundere în Adâncime ACRYL-PUTZ® GP41sau cu Grundul Polimeric Universal ACRYL-PUTZ® GU40, în funcție de gradul de absorbție al suportului. Dacă este nevoie de o aderență mai puternică, se va utiliza Grundul Polimeric Contact ACRYL-PUTZ® GK42. Înainte de a se aplica gletul pentru finisaje fine, suportul nu trebuie umezit – acesta trebuie doar desprăfuit.

Grunduirea suportului

2. Pregătirea suportului renovat

A. Verificarea aderenței suportului portant

Verificarea suportului prin ștergerea acestuia cu mâna

În cazul gletuirii pereților acoperiți de pelicule vechi de vopsea, suportul trebuie să fie pregătit corespunzător. Unde vor fi aplicate ulterior gleturile, o operație foarte importantă este verificarea aderenței corespunzătoare. În cazul în care suprafața destinată renovării are un grad mare de absorbție (dacă suprafața ștearsă cu mâna lasă urme de praf),atunci toată suprafața trebuie amorsată cu Grundul Polimeric Contact ACRYL-PUTZ® GK42 sau cu Grundul Polimeric de Pătrundere în Adâncime, în funcție de gradul de absorbție al suportului. Înainte de a se aplica gletul pentru finisaje fine, suportul nu trebuie umezit – acesta trebuie doar desprăfuit.

B. Verificarea aderenței peliculelor vechi de vopsea

Realizarea crestăturilor cu un cutterDesprinderea benzii adezive de pe suportul testat

Pentru a verifica aderenţa peliculelor vechi la suport, se recomandă punerea în practică a testului local de verificare. Pentru realizarea acestuia, pe o suprafață aleasă trebuie să faceți crestături delicate ale peliculei în formă de linii verticale şi orizontale care se intersectează între ele. Spaţiile dintre linii ar trebui să fie de 4-5 mm.

Ulterior, pe crestăturile efectuate lipiți banda adezivă și imediat o desprindeți energic. Dacă pelicula testată, în majoritate se desprinde de suport, atunci înseamnă că trebuie să o eliminați şi să curăţaţi suprafaţa.

B. Eliminarea peliculelor vechi de vopsea

Eliminarea peliculelor vechi de vopsea cu un șpaclu

Înainte de amorsare se vor îndepărta peliculele vechi de vopsea sau cu aderență slabă la suport, cu ajutorul unui șpaclu din metal.

3. Grunduire

Grunduirea suportului

Pentru a egaliza gradul de absorbţie al suportului, consolidarea acestuia şi creşterea aderenţei gleturilor, suporturile friabile sau degradate se vor consolida cu Grundul Polimeric de Pătrundere în Adâncime ACRYL-PUTZ® GP41sau cu Grundul Polimeric Universal ACRYL-PUTZ® GU40, în funcție de gradul de absorbție al suportului. Înainte de a se aplica gletul pentru finisaje fine, suportul nu trebuie umezit – acesta trebuie doar desprăfuit.

Grundul previne trecerea rapida a apei în suport. Astfel, se asigură uscarea produselor de suprafață în condiţii corespunzătoare, de asemenea conferă peliculei permeabilitate la vapori şi gaze.

4. Reparare zgârieturi și fisuri

Aplicarea gletului ACRYL-PUTZ® FX23 FLEX pe fisură

Pentru eliminarea zgârieturilor şi crăpăturilor cu o lăţime de 5 mm, se recomandă utilizarea gletului flexibil ACRYL-PUTZ® FX23 FLEX, care – datorită fibrelor de sticlă pe care le conţine – previne în mod eficient formarea fisurilor noi.

Înainte de a efectua remedierea zgârieturilor și a fisurilor, acestea trebuie adâncite cu muchia șpaclului din metal, apoi curățate minuțios. După efectuarea acestei operațiuni, se aplică gletul ACRYL-PUTZ® FX23 FLEX.

Fisură acoperită cu ACRYL-PUTZ® FX23 FLEX – peliculă transparentă

După uscarea completă, crează o peliculă transparentă cu fibre vizibile, care poate fi acoperită cu gleturile ACRYL-PUTZ® St 10 START, FINISZ sau FASADA

5. Repararea lipsurilor sau denivelărilor mai mari

Gletuirea lipsurilor mai mari

Înainte de aplicarea stratului de nivelare, trebuie să remediem lipsurile mai mari utilizând gletul ACRYL-PUTZ® ST10 START. Pentru completarea golurilor adânci, gletul se poate aplica într-un strat de până la 3 cm grosime.

6. Montarea profilelor la colțuri

Montarea profilelor din aluminiu la colțurile pereților

Zonele predispuse îndeosebi la loviri, cum ar fi colţurile pereţilor în holuri, scările blocurilor sau în jurul uşii, se recomandă să fie protejate suplimentar cu profile de aluminiu.

Montarea colţarelor trebuie făcută la început prin aplicarea punctelor de glet ACRYL-PUTZ® ST10 START, apoi apăsaţi profilul de aluminiu tăiat la dimensiunea corespunzătoare pe colțul respectiv și-l stabiliți în poziția adecvată verticală / orizontală.

După aproximativ 30 de minute, profilul de aluminiu se va acoperi cu glet. După ce s-a uscat, totul se acoperă cu un alt strat de glet.

7. Gletuire – stratul de completare și nivelare

Produsul ACRYL-PUTZ® ST10 START este ideal pentru a repara pereții și pentru eliminarea lipsurilor, neuniformităților. Nu prezintă contracții, se usucă în timp scurt, se şlefuieşte cu uşurinţă.

Gletul ACRYL-PUTZ® ST10 START este oferit sub formă de pulbere, de aceea, înainte de utilizare, gletul trebuie să fie pregătit corespunzător.

Cantitatea de ACRYL-PUTZ® ST10 START prevăzută lucrărilor de gletuire se presară într-un container cu apă în proporțiile de aprox. 1kg praf de glet la 0,3 litri de apă, amestecănd continuu.

Apoi, se amestecă bine conţinutul recipientului, cel mai bine cu ajutorul unui mixer cu palete, până la obtinerea unei mase omogene, păstoase, adecvată gletuirii.

ACRYL-PUTZ® ST10 START –Pregătirea produsului: omogenizare

Trebuie să țineți cont de faptul că masa astfel pregătită, a fost bine omogenizată și nu conține vreun bulgăre. Masa de gletuit, după un timp de repaus de aproximativ 5 minute, se amestecă din nou. Gletul se aplică cu ajutorul şpaclului sau a gletierei din inox sau din material plastic.

Este important să spălați bine containerul/găleata, înainte de prepararea următorului praf de glet. Pentru aplicarea stratului de glet, de obicei, se recomandată utilizarea a două șpacluri metalice din oţel inoxidabil. Primul, cu o lăţime mică, este folosit pentru scoaterea gletului şi punerea lui pe un șpaclu mai lat. În timp ce al doilea, mai lat, este utilizat pentru întinderea gletului pe suprafaţa nivelată.

Este important ca șpaclul destinat lucrărilor de întindere a gletului, să fie mereu curat. Orice resturi de glet rămase pe acesta, trebuie eliminate folosind șpaclul cel mic.

Întotdeauna începem aplicarea gletului de la locuri greu accesibile, de la tavan, iar apoi gletuim suprafețele plane ale peretilor. Gletul ACRYL-PUTZ® ST10 START se aplică în straturi cu o grosime de aproximativ 3 mm (pentru un strat). Datorită acestui fapt, straturile de glet se usucă repede și aspectul neted al suprafeței dorite se obține ușor.

ACRYL-PUTZ® ST10 START –Aplicarea gletului pe perete

Secțiunea peretelui cu suprafața nivelată – 1 strat

8. Gletuire – stratul de netezire

ACRYL-PUTZ® ST10 START se caracterizează printr-o contracţie scăzută, timp scurt de uscare, iar datorită amestecului de ingrediente special selectate, conferă suprafețelor gletuite un aspect neted impecabil, alb și ușor de șlefuit, făcându-l un produs cu aplicări universale. Astfel, gletul poate fi utilizat pentru efectuarea unui strat final de nivelare.

Produsul recomandat în mod special pentru netezirea finală a pereților este ACRYL-PUTZ® FS20 FINISZ. Este gletul de cea mai înalta calitate, gata preparat pentru utilizat, care își păstrează continuu consistența în timpul aplicării, datorită căreia poate fi folosit pe termen lung.

Proprietăţile excelente ale gletului, permite utilizarea acestuia chiar și pentru un strat cu o grosime de peste 1 mm, care este deosebit de util la executarea ajustărilor suplimentare pe suprafeţe renovate. Gletul rămas nefolosit, închis ermetic în recipient îşi păstrează valabilitatea de utilizare în viitor.

Gletul ACRYL-PUTZ® FS20 FINISZ este ideal pentru aplicări mecanizate, cu ajutorul agregatului. În funcţie de dispozitivul utilizat, pentru o vâscozitate mai bună, este suficient doar să adăugați la masa de glet 5% apă curată. ACRYL-PUTZ® FS20 FINISZ se va aplica în straturi cu o grosime ce nu depășește 3 mm.

Aplicarea celui de-al doilea strat de glet ACRYL-PUTZ® ST10 START sau ACRYL-PUTZ® FS20 FINISZ

Aplicarea mecanizată al celui de-al doilea strat de glet ACRYL-PUTZ® FS20 FINISZ)

9. Șlefuirea suprafețelor

Șlefuirea pereților

După uscare, gletul se șlefuiește cu hârtie sau plasă abrazivă fixată pe un suport manual (granulație de aprox. 100-150). În colţuri şi zone greu accesibile, se recomandă buretele abraziv.

Secțiunea peretelui cu suprafața nivelată – al 2 lea strat

10. Verificarea zonelor gletuite

Pentru a verifica lucrările, trebuie să direcționăm o sursă de lumină (lanternă, lampă) paralel cu peretele. Acest lucru ne va permite să vedem eventualele denivelări și zonele șlefuite greşit.

Suprafețele șlefuite, se desprăfuiesc minuțios înainte de a fi amorsate cu grundul de fond.

Verificarea zonelor gletuite cu ajutorul unei lanterne

11. Pregătirea suprafețelor gletuite pentru zugrăvit

Pentru egalizarea gradului de absorbție şi uniformizarea suportului, se recomandă ca înainte de zugrăvire cu vopsele lavabile, să se aplice grundul de fond latex pentru interior Śnieżka GRUNT.

Acest produs mărește randamentul vopselelor de suprafață, îmbunătăţește acoperirea lor, asigurând respiraţia pereților.

Amorsarea pereților cu grundul de fond ŚNIEŻKA GRUNT