INSTRUCȚIUNI DE CHITUIRE A ROSTURILOR
1. Îmbinarea plăcilor cu ajutorul benzii de armare cu fibră de sticlă
Pentru îmbinarea plăcilor de gips-carton, se utilizază banda auto-adezivă din fibră de sticlă. Primul pas: se lipește banda de armare de-a lungul rostului plăcilor ce vor fi unite.
lipirea benzii din fibră de sticlă de-a lungul rostului plăcilor
După unirea plăcilor, pe bandă se aplică un strat subțire de chit ACRYL-PUTZ® ST10 START, iar după uscarea acestuia se aplică următorul strat mai lat, până la înglobarea totală a plasei.
Acoperirea benzii de armare cu chit de rosturi
2. Îmbinarea plăcilor cu ajutorul benzii din hârtie
Aplicarea stratului de chit ACRYL-PUTZ® FS20 FINISZ în rostul plăcilor
În cazul alegerii, procedeului de rostuire folosind bandă de hârtie sau fizelină din fibră de vată de sticlă, important este, chitul să aibă o consistență corespunzătoare. În acest scop, se recomandă diluarea chitului ACRYL-PUTZ® FS20 FINISZ prin adăugarea de aprox. 5% de apă curată. Chitul, astfel pregătit se aplică peste rostul de îmbinare a plăcilor de gips-carton, ținând cont ca, stratul aplicat să nu fie prea subțire.
Acoperirea benzii de hârtie și apăsarea acesteia cu șpaclul
Al doilea pas: se aplică banda de hârtie pe chit şi se apasă în așa fel încât să iasă surplusul de chit de sub bandă. Trebuie să fim atenți la această operațiune să nu rupem banda. În acest scop, pentru a obţine o alunecare mai bună, se recomandă să puneți o cantitate mică de chit pe ea, atunci când apăsați cu șpaclul. Este important ca banda scufundată să fie între cele două chituri
Aplicarea gletului peste chitul de rostuire al plăcilor
După uscarea straturilor anterioare de chit, cu ajutorul unui șpaclu mai lat, se aplică următorul strat de glet ACRYL-PUTZ® FS20 FINISZ, astfel încât banda de hârtie să fie pe deplin acoperită de glet. Repetăm această operaţiune, aplicând porțiuni de glet din ce în ce mai late. Pentru unirea plăcilor de gips-carton cu bandă de hârtie sau de fizelină, se vor aplica 3 straturi de glet.
3. Șlefuire
Șlefuirea gletului aplicat
După uscare, se șlefuiește suprafața gletuită cu o hârtie sau plasă abrazivă fixată pe un suport manual (se recomandă o granulație a materialului abraziv de 100-150). Suprafețele șlefuite, se desprăfuiesc minuțios înainte de a fi amorsate cu grundul de fond.
4. Verificarea zonelor rostuite
Verificarea zonelor rostuite cu ajutorul unei lanterne
Pentru a verifica lucrările, trebuie să direcționăm o sursă de lumină (lanternă, lampă) paralel cu peretele. Acest lucru ne va permite să vedem eventualele denivelări și zonele șlefuite greşit.