DORMITORUL – AI GRIJĂ DE CULOAREA VISELOR TALE
La alegerea culorilor pentru dormitor, trebuie să aveți în vedere, că efectul estetic pe care-l veți obține, trebuie să fie cât mai potrivit cu alegerea conștientă a culorilor, ținând seama de influența acestora asupra organismului nostru. De exemplu, cu o doză prea mare și energizantă a culorii portocalie, ne va fi greu să adormim, iar o încăpere de un alb steril, cu siguranță nu va înviora relațiile intime între parteneri. Deci, înainte de a zugrăvi pereții dormitorului, trebuie să ne gândim foarte bine la ”deciziile noastre coloristice” și să planificăm proporțiile fiecărei nuanțe pe care dorim să o folosim. Datorită acestor recomandari, proiectarea dormitorului va fi pentru noi o aventură comparabilă cu crearea unei adevărate opere de artă!
Culori care liniștesc simțurile
Spațiul dormitorului, ar trebui în primul rând să creeze o atmosferă în care ne putem odihni și dormi bine. Aici ne întoarcem după o zi activă de lucru pentru a ne regenera forțele. Coloristica adecvată și aleasă cu grijă pentru o astfel de cameră, ar trebui să fie ca un "balsam pentru suflet", care liniștește simțurile și le calmează. Pentru a obține acest efect, ar trebui să utilizați culori cu nuanțe mai deschise, care vă permit crearea unui interior prietenos, neutru. Acestea pot fi găsite, de exemplu, în colecția de vopsele Sniezka Satinată, oferind pereților claritate și strălucire subtilă. Înconjurându-ne cu o culoare discretă "Croazieră Romantică" luminăm interiorul, câștigând astfel mai multă lumină și strălucire. Această culoare crem, va da camerei o atmosferă caldă și prietenoasă. Culorile discrete cu nuanțe mai deschise, se potrivesc bine cu un mobilier în tonuri întunecate de mahon, vișin sau cireș, sau cu mochete într-o nuanță mai saturată de piersic.
Combinație bine aleasă
Pentru persoanele care doresc să introducă în dormitor accente mai puternice, o idee bună este de a le îmbina în culori luminoase. Culorile puternice, energice, cum ar fi „Stăpânul roșului”, pot domina cu ușurință interiorul. De aceea, ar trebui folosite în completarea culorilor mai deschise. Roșu este perfect în încăperile folosite seara – iluminatul artificial creează o atmosferă confortabilă și caldă. Împreună cu intensitatea culorii, crește de asemenea și intensitatea emoțiilor – roșu foarte intens, cu siguranță va înviora atmosfera din dormitor și vor face serile petrecute împreună, de neuitat. Roșu – considerat culoarea pasiunii și dragostei, dă un imbold de energie reacțiilor fiziologice ale organismului, pot aduce momentelor petrecute în dormitor un plus de picanterie. Printre culorile și nuanțele derivate ale acestora, pot fi găsite, de asemenea, și culori care nu se prea potrivesc în amenajarea dormitorului. Acest tip de culoare este, de exemplu, nuanța albă care dă impresia senzației de frig și de sterilitate. Din cauza „purității" sale poate induce sentimentul de apatie și de singurătate. În cazul dormitorului, o soluție interesantă este zugrăvirea tavanului în culoarea albă sau combinarea acesteia cu nuanțe mai calde, cum ar fi galben și portocaliu, cărora culoarea albă care le însoțește, le va conferi un ton mai liniștit.
Culori care stimulează emoțiile
Culorile din dormitor, de asemenea, pot stimula emoțiile, creând în cameră o atmosferă senzuală, care va înviora relația intimă a oricărei perechi. Culoarea, care acționează astfel, este de exemplu, violet – misterios, nobil și senzual, și totodată liniștitor. Un climat discret, favorabil unei situații de intimitate, poate fi obținut folosind în spațiul dormitorului, de ex. vopseaua Śnieżka Satinată în culoarea „Regina nopții”, a cărei nuanță clară și luminoasă va conferi interiorului un caracter deosebit, oarecum romantic.
Pentru persoanele cu temperament introvertit, acest tip de culori dominante din interior, cu toate acestea, pot fi prea puternice. Ele pot fi atenuate cu contraste luminoase și discrete. Alegerea culorilor din dormitor ar trebui să fie adaptată la caracterul camerei și la temperamentul nostru. Faptul ca, în mijlocul anumitor culori ne simțim cel mai bine, este, în mare măsură o chestiune individuală. Starea de bine și dorința noastră de a ne petrece timpul într-un astfel de spațiu, înseamnă că interiorul a fost bine amenajat. Dacă împărțim dormitorul cu partenerul nostru, atunci, la alegerea culorilor pentru o astfel de încăpere, ar trebui să luăm în considerare preferințele noastre comune. Îmbinarea cunoștințelor referitoare la interacțiunea fiecărei culori asupra sentimentelor noastre, permite crearea unui spațiu prietenos și funcțional, în care ne vom relaxa de voie și vom trăi multe momente de neuitat...